<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6465354\x26blogName\x3drahina.info+%7C+blog\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://rahina.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dfi_FI\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://rahina.blogspot.com/\x26vt\x3d-459504989336909596', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

rahina.info | blog

Espressohöyryistä höpinää

Quasimodo vai koomazombi?

Syy heräämisvaikeuksiini on selvinnyt, mikäli uskon Hesaria ja miksi en uskoisi? Onhan se virallinen totuuden torvi, eräänlainen Pravdan jatke jota ei tule kyseenalaistaa vaikka se joka kotiin ei tulekaan - minulle se tulee satunnaisesti yhdessä HBLin kanssa, aina kun postinkantaja unenpöpperössä vahingossa sen luukustani tunkee.

"Paljon riippuu siitä, miten hyvin on nukkunut ensimmäiset 4–5 tuntia. Jos on univelkaa, syvän unen määrä ja teho lisääntyvät, mikä vaikeuttaa heräämistä"

Toisin sanoen kun nukahdan sohvalle kolmeksi tunniksi yliunivelkaisena katsoessani M:I2:sta ja herättyäni siirryn valokatkaisijoiden ja iltapesun kautta nukkumaan, etten aamulla muistuta pään asennon perusteella Quasimodoa. Jos olisin siis jatkanut uniani olisin herännyt aamulla pirteänä kuin peipponen enkä oli kokenut aamun "käärinpä peiton ympärilleni kun täällä on niin kylmä ja koomaan sykkyräistuen hetken, samalla toivoen etten nukahda uudestaan" -olotilaa.
Pah, sanon minä. Kun ei ole aamuvirkku ja on taas pidennettynä viikonloppuna omaksunut ravintolatyöntekijän unirytmin, niin ei aamulla voi olla virkeä ja pirteä. Ainakaan ennen ensimmäistä espressokupillista.

Jos syvästä unesta herännyt ihminen joutuu pysymään valveilla, niin koko päivä voi lähteä menemään pieleen heti aamusta. Mikael Sallinen selittää asiaa unitutkijoiden käyttämällä uni-inertia-termillä.
Uni-inertia tarkoittaa pöpperöisyyden ja tokkuraisuuden vaihetta ennen kuin ihminen kokee olevansa täysin hereillä. Se johtuu siitä, että aivojen kemia muuttuu ihmisen nukahtaessa ja nukkuessa.
Jokainen kokee herättyään uni-inertiaa. Pieni inertia kuuluukin asiaan. Normaalisti se kestää 5–20 minuuttia, mutta syvästä unesta herätetyn ihmisen uni-inertia voi venähtää tuntien pituiseksi. Univelka vaikuttaa. Mitä enemmän univelkaa, sitä enemmän tarvetta nukkua syvää unta ja sitä pahempi uni-inertia.
Pitkittynyttä inertiaa on havaittu myös silloin, kun ihminen nukkuu liikaa. Jos arkisin herää seitsemältä, mutta viikonloppuna nukkuu puolille päivin, niin inertian vuoksi voi olla väsynyt monta tuntia. Ilmiötä kutsutaan worn out -syndroomaksi.

En muistakaan milloin olisin ollut virallisesti worn out. Inertia kuvaa kappaleen voimaa vastustaa liikeolomuodon muutosta. Ts. olen vain jatkuvassa liikemäärältään suuressa unitilassa - argh miksei minulla ole MAOL-taulukkoa kun sitä tarvinen? En enään ikinä lainaa sitä pois - joten epäloogisuuteni ja tämän hetkisen höperöyteni selitän lisäämällä massan vaikutuksen liikevoimaan joka menee toiseen potenssiin - vai oliko se nopeus? - jolloin tulokseksi saamme irrationaalisen luvun joka tarkoittaa että minun on vuokrattava joku elokuva että voin taas nukahtaa kunnolla vähentääkseni tehokkaasti inertiaa - huomenna luen tämän yhtä suurella mielenkiinnolla kuin muutkin. Miten se päätyi tuollaiseen noilla premisseillä? Käy kuten filosofian kokeessa jossa tarinoin vaikka mitä ja pohdimme yhdessä opettajan kanssa mitä olenkaan sanonut.

(HS 4.10.2004)

Koo-koekeittiössä eilen: Lehmän sisäfilettä pippurikastikkeella ja rössypotuilla. Juomaksi Cono Sur Pinot Noir 2003. Jälkkäriksi suklaajädeä ja 12 vuotiasta Skotlantilaista single malttia muutama lasillinen.

« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

3:41 ip.

Tulipa taas hienon epälooginen postaus; en pysy ajatuksen kulussani mukana vaikka vasta kirjoitin sen...    



» Lähetä kommentti