<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6465354\x26blogName\x3drahina.info+%7C+blog\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://rahina.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dfi_FI\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://rahina.blogspot.com/\x26vt\x3d-459504989336909596', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

rahina.info | blog

Espressohöyryistä höpinää

Teletoiminta- lain muutos

Luin Kari Haakanalta että Hallitus on saanut teletoimintalainmuutosesityksen. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä että operaattori voisi myydä itselleen räätälöityjä matkapuhelimia. Nykyisen teletoimintalain mukaan tämän on liittymän ja välineen kytkykauppaa joka ei ole sallittua. Ts. asiakas W voi mennä liikkeeseen X ostamaan puhelinmallin Y ja käyttää sitä operaattorin Z kanssa - mahdolliset viittaukset todellisuudessa esiintyviin tuotteisiin tai yrityksiin tahattomia . Muutos merkitsisi sitä että Operaattori voisi ostaa Matkapuhelinvalmistajalta personoidun puhelinerän jossa puhelimessa olisi jo valmiiksi asetukset ja ohjelmistot jota operaattori katsoo tarpeelliseksi asiakkaalleen toimittaa, esim GPRS- ja WAP-asetuksia ei enään tarvitsisi hakea tekstiviestillä operaattorilta pohtien että tuleeko nyt oikea kirjainyhdistelmä että saa oikeat asetukset, vaan puhelin olisi heti käyttövalmis.
Ongelmaksi ei muodostu se että puhelin on heti käyttövalmis, kukapa muuta haluaisikaan. Ongelmana on se että puhelin on silloin todennäköisesti lukittu niin että siinä voi käyttää vain kyseisen operaattorin korttia ja on siten käyttökelvoton muiden operaattoreiden korteilla. Ts. jos operaattori alkaa kypsyttämään niin vaihto muuttuu vaikeammaksi. Tai jos on tarve käyttää useampaa liittymää - joillakin on, minulla ei - niin puhelin ei sitä suoraan salli. Täällä, vapaiden markkinoiden ihmemaassa, kukoistaa operaattoreiden kauppojen läheisyydessä operaattorien lukituksenavausbisnes - jonne saa auliisti neuvoja jopa operaattoreiden liikkeistä kun kertoo tarpeestaan käyttää ulkolaisia sim-kortteja .
Myös operaattorit tarjoavat "sim-lukituksettomia" puhelimia, mutta hinta on päätä huimaava. Lähes mallista kuin mallista joutuu maksamaan tuplat verrattuna Suomen hintatasoon.
Muutenkin puhelimienhinnoittelu on todella epäselvää. Hinta muuttuu sen mukaan paljon liittymä kustantaa ja riippuen siitä mitä ominaisuuksia liittymässä on. Lisäksi liittymään ja puhelimeen joutuu sitoutumaan 6-12 kuukaudeksi joka ei kaltaiselleni kännyköiden suurkuluttajalle sovi.
Pointtina oikeastaan on se että vaikka tämä tukisi kolmannen sukupolven kännykkäteollisuutta, se ei silti olisi kuluttajalle kaikista paras vaihtoehto. En näet usko että operaattorit ottaisivat valikoimiinsa "kaikkia mahdollisia" puhelinmalleja - Suomessa taitaisi olla tyytyminen lähes pelkkään Nokiaan - ja kuten muuallakin, sim-lukituksettomat puhelimet kallistuisivat ja persoonallisen puhelimen hankinta olisi entistä vaikeampaa. Enkä lisäksi näe mitä oikeaa hyötyä kuluttajalle - operaattorin edut ovat selviä: asiakkaat sidottu sopimuksen velvoittamaksi ajaksi liittymään - olisi kytkykaupan mahdollistamisesta.
Tietenkin näin saataisiin operaattorisidoksettomille kännkkäliikkeille sivubisnes; lukituksen vapauttaminen.

Tavallaan olen paraskin puhuja alustan ja järjestelmän vapaudesta, käyttäessäni maccia, mutta minun valintani onkin Oikea®


Koo-Koekeittiössä tänään - jos flunssaltani jaksan - valkosipulista ja tulista tomaattikeittoa.

« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

» Lähetä kommentti